Trap tegen troep: r-ladder voor dummies - Duurzaamheid.nl (2024)

Onhoudbaar

Een lineaire economie is onhoudbaar. De aarde biedt geen oneindige bron aan grondstoffen. Van bijvoorbeeld nikkel, kobalt en lithium, aardmetalen die in elektrische auto’s gebruikt worden, lijkt in de komende tien jaar een tekort te ontstaan. En dat terwijl de vraag naar producten met deze aardmetalen groeit.

Ook zullen we écht anders met ons afval moeten omgaan. Voor nog meer afvalbergen is op onze aarde, die steeds drukker wordt, geen plek. En al ons afval verbranden heeft ook veel nadelen: grondstoffen gaan verloren en door onder andere de CO2 die vrijkomt bij verbranden, wordt ons klimaat aangetast. Kortom, het moet anders.

De Trap tegen troep laat zien hoe het wél kan

De Trap tegen troep laat stap voor stap, of beter trede voor trede, zien hoe we anders met onze spullen en ons afval kunnen omgaan. In plaats van gebruiken en afdanken, gaan we naar alleen gebruiken als het écht nodig is en kiezen we na gebruik voor hoogwaardig hergebruiken in plaats van afdanken. Elke trede van de trap staat voor een andere aanpak. En daarbij geldt: hoe hoger op de trap, hoe beter.

Overbodig! - De beste manier om minder grondstoffen te verbruiken en te zorgen voor minder afval? Weigeren! Waarom zouden we bananen in plastic verpakken, terwijl moeder natuur ze al heeft voorzien van een beschermingsjasje? En waarom nog standaard een plastic of stalen rietje aanbieden als je ook zonder rietje prima kunt drinken? Door te stoppen met producten die eigenlijk niet nodig zijn, worden er veel grondstoffen bespaard.

Van bezit naar gebruik - Hoeveel Nederlanders hebben er een heggenschaar in hun schuurtje staan? Een heleboel waarschijnlijk. En hoe vaak wordt die heggenschaar gebruikt? Door de meeste mensen hooguit een keer of vier per jaar. Waarom hebben we dan toch allemaal een eigen heggenschaar? Tja, omdat het wel makkelijk is dat hij direct voorhanden ligt wanneer je ’m nodig hebt. Maar het kan ook anders. Door over te stappen van bezit naar gebruik. Iets wat gelukkig steeds normaler wordt. Een paar voorbeelden: bij Mud Jeans lease je een spijkerbroek, bij SwapFiets huur je een fiets voor dagelijks gebruik, voor een snel scooterritje door de stad gebruik je Felyx, een wasmachine huur je bij Bundles en die heggenschaar leen je van je buurtgenoten via Peerby.

Zuinig in gebruik en in grondstoffen - Heb je een product wel echt zelf nodig, dan doe je er goed aan om te kiezen voor de variant die het minst belastend is voor de aarde. Kies voor producten die lang meegaan, doordat ze van goede kwaliteit zijn en doordat ze te repareren zijn, en kies voor producten die zuinig omgaan met energie. Als het product dan ook nog gemaakt is van gerecyclede materialen, zit je helemaal goed.

Uit die la of kast en geef het een tweede leven!

Vintage shopping of doorgeven - Gelukkig wordt tweedehands shoppen ons steeds makkelijker gemaakt. Het aanbod op websites als Marktplaats, Vinted en de Marketplace van Facebook is groot. Je kunt er gericht zoeken en automatisch op de hoogte worden gebracht van aanbod dat op jouw wensen aansluit. Wie liever in real-life shopt kan terecht bij kringloopwinkels en vintage-shops. Ook belangrijk: spullen die je niet meer nodig hebt kun je een tweede leven geven door ze te verkopen of door te geven.

Upgraden - Een houten stoel die niet meer in je interieur past, kan met een likje verf nog een tweede ronde mee. Hetzelfde geldt voor kledingstukken: een kleine aanpassing kan er voor zorgen dat je een kledingstuk weer jaren kunt dragen! Ook op deze manier worden de gebruikte grondstoffen optimaal gebruikt en wordt de levensduur van het product verlengd.

FF fiksen - iPhone stuk, nieuwe kopen? Nee! Een kapot scherm of een batterij die niet meer naar behoren werkt kun je prima laten repareren! Sommige smartphones bieden zelfs software-, geheugen- of camera-upgrades. De levensduur van dit product wordt daarmee verlengd, waardoor de grondstoffen optimaal worden gebruikt.

Een nieuw leven - Op de kleuterschool leren kinderen het al: wc-rolletjes zijn uitstekend knutselmateriaal. Zo zijn er tal van producten die vaak na een tijdje gebruiken worden afgedankt, maar prima opnieuw te gebruiken zijn. Lege glazen flesjes zijn leuk om te gebruiken als vaas en een oude tractorband doet het goed in de bootcamp-les.

Grondstoffen recyclen. Pas op voor downcycling!

Afval = grondstof - Van gerecyclede grondstoffen, zoals plastic, kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Kunnen. Want het gebeurt nog te weinig. Wist je dat op dit moment slechts twee procent van al het plastic wereldwijd wordt gerecycled tot een nieuw en waardevol product? Hoewel de technieken voor het recyclen van onder andere plastic en textiel steeds succesvoller worden, blijft het lastig om van afgedankte producten waardevolle nieuwe producten te maken. Nu wordt gerecycled plastic veelal gebruik voor minder veeleisende producten, zoals tuinmeubilair of pallets, waarbij het uiterlijk van het plastic wat minder van belang is en de kwaliteit wisselend mag zijn. Downcycling dus. Dat is niet de circulariteit waar we naar streven. We willen dat afgedankte plasticverpakkingen opnieuw plasticverpakkingen worden. Dan is de cirkel pas echt rond.

Energie eruit = grondstof verloren

De oven in - ‘De oven in’ is een strategie die we eigenlijk niet meer willen zien. Het enige wat deze aanpak nog oplevert, is energie. Grondstoffen zijn verloren. De tijd van het verbranden van afval laten we het liefst achter ons. Hopelijk kunnen we deze trede over een paar jaar verwijderen.

Als iedereen zich inzet om enkele treden op de trap omhoog te gaan, komt de circulaire economie binnen handbereik.

De Trap tegen troep is gebaseerd op de R-ladder, die onder meer door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gebruikt wordt.

-

Wij ontvangen veel enthousiaste reacties op dit artikel over de Trap tegen troep. Wil je het artikel publiceren om jouw website, gebruik dan deze versie met bronvermelding.

Trap tegen troep: r-ladder voor dummies - Duurzaamheid.nl (2024)

FAQs

Wat is het 10R model? ›

Het 10R-model. Het 10R-model werkt als volgt; hoe hoger op de R-ladder, hoe lager het grondstofgebruik. Deze ladder gaat uit van producten en meer specifiek over product functies. Veel organisaties kiezen voor een vereenvoudigde 3-R variant omdat niet elke 'R' past bij elk bedrijfsproces.

Waarom R-ladder? ›

De R-ladder is een ranglijst van circulariteitsstrategieën. Hoe hoger een strategie op de ladder staat, hoe meer grondstoffen u ermee bespaart. Zo kan ieder bedrijf een route uitstippelen naar volledige circulariteit. De R-ladder is daarmee van grote betekenis voor een volledig circulaire economie in de toekomst.

Wat is het doel van circulaire economie? ›

Wat is de circulaire economie? Circulaire economie is een model van productie en consumptie, waarbij bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd om meer waarde te creëren.

Wat is het 7R model? ›

De versie van de R-ladder die wij aanhouden – die van de Ellen Macarthur Foundation – bevat in elk geval de strategieën (van circulair naar minder circulair): Refuse, Rethink, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle.

Wat zijn de 6 R's? ›

R-ladder: wat is het en wat kun je ermee?
  • Refuse – R0.
  • Rethink – R1.
  • Reduce – R2.
  • Reuse – R3.
  • Repair – R4.
  • Refurbish en remanufacture – R5.
  • Repurpose – R6.
  • Recycle – R7.
Jul 27, 2023

Wat zijn de nadelen van een circulaire economie? ›

Naast kansen, brengt een circulaire economie ook risico's met zich mee. Soms leidt hergebruik van grondstoffen tot risico's voor de gezondheid of het milieu. Een voorbeeld hiervan is het recyclen van piepschuim met (inmiddels verboden) brandvertragers.

Wat zijn 4 voordelen van een circulaire economie? ›

De weg naar een meer circulaire economie kan dus voordelen opleveren zoals een verminderde druk op het milieu, verbeterde leveringszekerheid van grondstoffen, een betere concurrentiepositie en het kan bijdragen aan innovatie, groei en banen (580.000 banen in de EU).

Wat is het verschil tussen recyclen en circulaire economie? ›

In de meeste gevallen leidt recyclage tot een waardedaling van het materiaal of de bouwcomponent. Circulair bouwen streeft naar maximaal waardebehoud of zelfs waardestijging.

Hoeveel niveaus van circulariteit zijn er gekoppeld aan het 10R model? ›

Om het energie- en grondstoffenverbruik tot een minimum te beperken is het essentieel om de kringlopen zo kort mogelijk te houden. Wij nemen daarom al vanaf de ontwerpfase de hiërarchie van de 10R's (Refuse, Rethink, Reduce, Re-use, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle, Recover) in acht.

Wat betekent cradle to cradle? ›

Wat is cradle to cradle? Cradle to cradle is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en duurzaam produceren. De letterlijke betekenis is 'van wieg tot wieg'. Met andere woorden: er is geen levenscyclus 'van de wieg tot het graf', maar na het eerste gebruik wordt een product opnieuw grondstof voor het volgende product.

Wat zijn de layers of brand? ›

De Layers of Brand onderscheidt diverse gebouwlagen in een gebouw met een specifieke functie. Kenmerkend van deze gebouwlagen is dat de levensduur van producten over het algemeen verschillen.

Wat zijn R-strategien? ›

Repair, Refurbish, Remanufacture en Repurpose (repareren, opknappen, reviseren en hergebruiken) Reparatie en onderhoud van een kapot product voor gebruik in zijn oude functie. Verleng zo de levensduur van producten.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 5738

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.