Reduce, reuse, recycle: op weg naar een circulaire organisatie met de R-ladder (2024)

20 min

Recyclen, wie kent die term niet? Als je het al doet, bijvoorbeeld door jebedrijfsafvalte scheiden, ben je goed bezig! Maar wist je dat er nog veel duurzamere manieren dan recyclen zijn om grondstoffen te gebruiken? Ook manieren waarmee je de oorspronkelijke waarde van grondstoffen zoveel mogelijk behoudt.

Om grondstoffen zo efficiënt en duurzaam mogelijk in te zetten in jouw organisatie, kun je de circulaire strategieën van de R-ladder gebruiken. Hoe hoger een strategie op de ladder staat, hoe meer grondstoffen je ermee bespaart. Wat is de R-ladder precies, en hoe pas je die toe? We leggen het hier kort en bondig uit!

In dit artikel:
Wat is de R-ladder?
Waarom de R-ladder belangrijk is
9 circulaire strategieën
1.Refuse
2.Rethink
3.Reduce
4.Reuse
5.Repair
6.Refurbish
7.Remanufacture
8.Repurpose
9.Recycle
Onderaan de ladder: 5 minder hoogwaardige opties
Download de R-ladder in PDF 📄

Wat is de R-ladder?

Heb je wel eens gehoord vanReduce, reuse, recycle? Die termen komen alle drie voor op de circulaireR-ladder– die verder bouwt op de ‘Ladder van Lansink’. De R-ladder geeft een overzicht van strategieën voor hoe jegrondstoffenkunt gebruiken en hergebruiken, die allemaal beginnen met de letter -R. Vandaar de naam!

Het is een ladder met 6 tot 9 tredes, die demate van circulariteitaangeven. Hoe hoger op de ladder, des te duurzamer de strategie dus is.

Waarom de R-ladder belangrijk is voor circulariteit en verduurzaming in jouw organisatie

Waarom is het belangrijk om deze R-strategieën toe te passen?

Grondstoffen worden schaarser, prijzen stijgen en onzeCO2-uitstootmoet naar beneden om klimaatverandering tegen te gaan. Tijd voor actie dus, en daar zijn we in Europa al druk mee bezig! Nederland en de EU willen in 2050volledig circulairzijn (bron:Rijksoverheid).

In eencirculaire economiebestaat er eigenlijkgeen afval; alleen maar grondstoffen. Alles wat we gebruiken, wordt weer opnieuw gebruikt of ‘teruggebracht’ in de economie – we maken de cirkel rond. En áls er grondstoffen overblijven aan het einde van de levenscyclus van een product, worden die weer ingezet om nieuwe producten en materialen te maken. Afval is dus ook een grondstof!

Door de circulaire strategieën van de R-ladder toe te passen in jouw organisatie – bijvoorbeeld viacirculair inkopen, afval scheiden ofduurzaam afvalbeheer– kun je dus ook je steentjebijdragenaan de overgang naar decirculaire economie.

OnzeRoad to Circularity:op weg naar circulariteit met 9 R-strategieën

Je kunt de waarde van grondstoffenbehoudenaan de hand van de circulaire strategieën uit de R-ladder. Die worden ook wel de R-strategieën genoemd, en bestaan meestal uit 6 tot 9 ‘tredes’.

Bij Seenons gaan we uit van9 tredesen die noemen we ook wel onzeRoad to Circularity– op weg naar een circulaire wereld. De versie van de R-ladder die wij aanhouden – die van deEllen Macarthur Foundation– bevat in elk geval de strategieën (van circulair naar minder circulair): Refuse, Rethink, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle.

Daarnaast zijn er nog 5 manieren om grondstoffenminder hoogwaardigte gebruiken: downcyclen, terugwinnen van organisch materiaal, energie terugwinnen, verbranden en storten.

Hieronder leggen we alle 9 R-strategieën uit – telkens met een praktisch voorbeeld van een auto 🚗

1. Refuse

Een product niet gebruiken of kopen.

De meest circulaire manier van omgaan met grondstoffen, is om ze niet te gebruiken!

Voorbeeld🚗 Met het openbaar vervoer reizen in plaats van de auto gebruiken.

2. Rethink

Een product intensiever gebruiken door het te delen of als (gedeelde) dienst aan te bieden.

Voorbeeld🚗 Een deelplatform voor auto’s gebruiken, zoals Snappcar of MyWheels.

3. Reduce

Minder van een product of materiaal gebruiken.

Want zo zijn er minder grondstoffen en CO2-uitstoot nodig bij de productie, en produceer je ook minder afval of verpakkingsafval.

Voorbeeld🚗 Een auto produceren met bijvoorbeeld minder plaatmateriaal of die zuiniger is met brandstof.

4. Reuse

Een product opnieuw gebruiken in zijn oorspronkelijke functie, omdat het gewoon nog in goede staat verkeert.

Voorbeeld🚗 Een tweedehands auto kopen.

5. Repair

Het repareren van eenkapotproduct na een breuk of defect – zodat het weer in bruikbare staat is.

Voorbeeld🚗 Een deuk in de auto (laten) repareren of een kapot onderdeel vervangen.

6. Refurbish

Een product dat noggoed werktopknappen door onderdelen te vervangen – niet omdat het defect is, maar om het een meer moderne, ‘up-to-date’ of verbeterde staat te geven.

Voorbeeld🚗 Een ouder model auto opknappen en ‘moderniseren’ door er een nieuwe motor in te bouwen die efficiënter en milieu-zuiniger werkt.

7. Remanufacture

Eenafgedanktproduct weer werkend maken door onderdelen te vervangen. Om het te herstellen in de oorspronkelijke, ‘zo goed als nieuw’ staat, moet het product eerst gedemonteerd of uit elkaar gehaald worden.

Voorbeeld🚗 Eenkapotteauto uit elkaar halen en onderdelen vervangen, zodat hij weer zo goed als nieuw werkt.

8. Repurpose

Een afgedankt product gebruiken in een nieuw product met een nieuwe functie. Soms wordt dit ook wel ‘upcyclen’ genoemd.

Voorbeeld🚗 Van autostoelen uit een kapotte auto een nieuwe bank maken – bijvoorbeeld voor in een café of bioscoop.

9. Recycle

Materialen van een product gebruiken om een nieuw product van dezelfde kwaliteit te maken. Het productverliestdus zijn oorspronkelijke structuur, maar het is wel bedoeling dat de kwaliteit van het materiaal minimaal gelijk blijft of verbetert.

Voorbeeld🚗 Het metaal van een oude auto versnipperen en smelten om het te gebruiken als grondstoffen om een nieuwe auto mee te produceren.

Onderaan de R-ladder: 5 minder hoogwaardige opties

Naast deze 9 circulaire strategieën zijn er nog een aantal strategieën om grondstoffen op een minder hoogwaardige manier te gebruiken. Die vallen buiten de R-ladder, omdat ze niet circulair zijn. Ze zorgen niet voor hetbehoudenvan de kwaliteit van een grondstof, maar – in tegendeel – leiden juist tot eenverliesin waarde, omdat je de grondstof nog maar één keer kunt inzetten.

Vanaf deze ‘trappen’ op de ladder spreken we dus niet meer van hoogwaardige, maar vanlaagwaardigeverwerking van afval (of grondstoffen).

10. Downcyclen (van niet-organische materialen)

Materialen uit een product verwerken tot de basisgrondstof – van een lagere kwaliteit dan in de oorspronkelijke vorm – om daar een nieuw product mee te maken.

Voorbeeld🚗 Het versnipperen en omsmelten van het gemengde metaal van een oude auto om het te gebruiken als laagwaardig materiaal om in de bouw.

11. Recover: terugwinning van organisch materiaal

Etensresten of groente-, fruit- en tuinafval omzetten in biogas of compost.

Bij het vergisten van dit organische afval komt er bruikbare warmte of brandstof vrij. Daarbij gaat het oorspronkelijke product verloren, maar wat overblijft is compost – en dat kan weer worden gebruikt als voedingsstof (bijv. in de landbouw).

Voorbeeld🍄 Etensresten laten vergisten tot biogas en de resten ervan composteren.

12. Recover energy: energie terugwinnen 😐

Afval verbranden om er warmte, energie of brandstof uit te halen.

Voorbeeld🚗 Het verbranden van de materialen in een auto en die omzetten in bruikbare elektriciteit of warmte.

13. Incinerate of verbranden 🙁

Afval – oftewel grondstoffen – verbranden zonder er grondstoffen uit terug te winnen of energie uit te halen.

Voorbeeld🚗 🔥 De materialen uit een auto verbranden, punt.

14. Landfill of: de afvalstort ☹️

Afval dumpen door het onder de grond tebegraven.

Voorbeeld🚗 Een auto of de materialen uit een auto afvoeren naar een stortplaats.


Deze laatste 2 manieren om met afval – oftewel waardevolle grondstoffen! – om te gaan willen wij met ons platform en
afvalvrije missiejuist voorkomen.

Want bij deze strategieën gaat de oorspronkelijke waarde van een product helemaalverlorenen dat is alleen eeuwig zonde. Niet alleen zonde van de (steeds schaarsere) materialen die voor de productie ervan zijn gebruikt, maar ook van deCO2die is uitgestoten voor de productie, verkoop en het vervoer.En zonde van de CO2 die vrijkomt bij hetverbrandenvan afval.

De cijfers 🏭
Jaarlijks wordt er alleen in Nederland al meer dan2 miljoen tonbedrijfsafval verbrand volgensRijkswaterstaat– waarbij 1,04 ton C02 vrijkomt per ton afval (bron:CE Delft2021). In totaal is dat evenveel als de uitstoot van zo’n 850- 1000 volle vliegtuigen die retour vliegen tussen Amsterdam en Bali.

Conclusie: van‘Reduce, reuse, recycle’naar ‘Refuse and reduce’

We hebben alle 9 R-strategieën behandeld om grondstoffen zoveel mogelijk circulair te gebruiken.Wat is het belangrijkste om hiervan te onthouden?

Het beste is altijd om afval tevoorkomen! Zo zie je maar, hoe vaak we de term ‘recyclen’ ook horen, het is niet de meest circulaire manier om grondstoffen te (her)gebruiken:

  • Kies voor strategie 0, 1 en 2 bovenaan de R-ladder en pasRefuse,RethinkenReducezoveel mogelijk toe in hoe er in jouw organisatie met producten en afval wordt omgesprongen.

Daarna is de beste optieReuse(R3) ofRepair(R4):

  • Gebruik producten en grondstoffenzo lang mogelijkof laat zereparerenals ze kapot zijn
  • Is iets echt niet meer te gebruiken of te herstellen? Ga dan voorRefurbishtotRecycle.


Download hier (gratis) onze ‘Road to Circularity’ in PDF:


💡
Leren hoe je deze strategieën om afval te voorkomen en te verminderen toepast in jouw organisatie? Praktische tips vind je in onsKnowledge Center🎓

Reduce, reuse, recycle: op weg naar een circulaire organisatie met de R-ladder (2024)

FAQs

What are the 5 R's of refuse? ›

These R's include: refuse, reduce, reuse, repurpose and finally, recycle. This is an important methodology for businesses to follow to ensure they can reduce waste and boost their recycling efforts. This ultimately lessens the amount of waste that will end up in landfill and will optimise your recycling programs.

What are the 5 R's of circular economy? ›

A circular economy, which is often called one of the best possible solutions to our problems, consists of 5 consumerism-altering concepts – Reducing, Reusing, Refurbishing, Repairing and Recycling.

What are the 4 R's of circular economy? ›

5 - The 4 Rs: reduce, reuse, recycle, and recover.

What are 5 R's examples? ›

The 5 R's: Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle.

What is an example of refuse? ›

to say that you will not do or accept something: He asked me to give him another loan, but I refused. He's in trouble but he's refused all (my offers of) help. [ + to infinitive ] On cold mornings the car always refuses to start.

What are the 5 rules of zero waste? ›

These principles, refuse, reduce, reuse, recycle, and rot, guide us to work toward a more sustainable and eco-friendly future. They serve as guidelines to keep us on a zero-waste lifestyle as explained by The Honest Consumer.

What is a reuse example? ›

The following are some examples of reuse. Containers can be reused at home or for school projects. Reuse wrapping paper, plastic bags, boxes, and lumber. Give outgrown clothing to friends or charity.

What are the 3 Rs of circular economy? ›

The circular economy is governed by 3Rs, namely Reduce, Reuse, and Recycle, which are the major strategies for eco-friendly processing of textile/apparel products. Both circular economy and 3Rs concept are interchangeable in waste management process.

What is a good example of reducing? ›

What are examples of "reduce?" Examples of reduction include canceling unwanted magazine subscriptions and eating less energy-intensive food. Turning off the water during teeth brushing rather than leaving it running for the full two minutes is another example of reduction.

Which cannot be recycled? ›

Paper towels, napkins, paper plates, and tissues are all paper products but unlike most paper items, they cannot be recycled. Just like pizza boxes, these items come in contact with food wastes, greases, and possibly bodily fluids, and are hard to "clean" during the recycling process.

What is an example of reduce, reuse, and recycle? ›

Reduce means to cut back on the amount of trash we generate. Reuse means to find new ways to use things that otherwise would have been thrown out. Recycle means to turn something old and useless (like plastic milk jugs) into something new and useful (like picnic benches, playground equipment and recycling bins).

What are the 10 R circular economy? ›

Enter the 10 R-Strategies that guide how circular design and manufacturing can keep resources in use and waste out of the environment. These are R0 Refuse, R1 Rethink, R2 Reduce, R3 Reuse, R4 Repair, R5 Refurbish, R6 Remanufacture, R7 Repurpose, R8 Recycle and R9 Recover.

What is an example of a circular economy? ›

In a circular economy, manufacturers design products to be reusable. For example, electrical devices are designed in such a way that they are easier to repair. Products and raw materials are also reused as much as possible. Plastic can be recycled into pellets for making new plastic products.

What are the 4 R's of recycling? ›

The four Rs - Rethink, Reuse, Reduce, Recycle - are a lifestyle for a sustainable future. ways to reuse items whenever possible; reduce consumption to reduce waste. Purchase only items that can be recycled.

What are the 5 R's definition? ›

A significant part of the process is implementing the steps known as the five Rs. They include refuse, reduce, reuse, repurpose, and recycle. Each of these steps must be followed to every last detail in order for the plan to work to its full potential.

What are the 5 R's approach? ›

The 5Rs Framework highlights five key dimensions of systems: Results, Roles, Relationships, Rules and Resources. Collectively these 5Rs can serve as a lens for assessing local systems and a guide for identifying and monitoring interventions designed to strengthen them.

What is the 5R principle? ›

The 5-R principle is defined to save the environment from the harmful effects of plastic. 5-R's represent namely Reduce, Reuse, Recycle, Re-purpose and Refuse.

What is the 4 R principle of refuse? ›

Answer: Reduce, reuse, recycle, and recover garbage are all part of the 4-R approach for proper plastic use. The 4-R rule is a garbage and waste stream management strategy that is environmentally sustainable. It divides a waste stream into incremental fractions for reduction, reuse, recycling, and recovery.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 5744

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.