Protestantse Gemeente Voorschoten (2024)

Weekbrief zondag 7 januari 2024

Uit de gemeente

Graag wil ik de kerkgemeenschap hartelijk bedanken voor de prachtige bloemen gebracht door Connie Rietmulder die ik mocht ontvangen na de operatie en revalidatie die ik heb gehad. Ook het kaartje van Clara wat mij erg aansprak, het prachtige symbool van de regenboog met de belangrijkste tekens
Geloof, hoop en liefde. Dankjewel Clara.
Het geeft me een dankbaar gevoel bij deze gemeente te mogen horen.
Vriendelijke groeten Annie van Ispelen

Zondag 7 januari, Dorpskerk 10.00 uur, ds. Anki Peper

Deze zondag vieren we de start van een nieuw jaar. We lezen over Maria (Lukas 2:16-21) die alles wat gezegd was in haar hart bewaarde. Bij nieuw jaar lijkt te horen iets nieuws doen. Maar misschien is het goed eerst een stapje daarachter terug te gaan: wat is voor ons echt van waarde? En hoe krijgt dat dan vorm in het nieuwe jaar?
We volgen een aangepaste orde morgengebed en hebben daarna ruim tijd voor de Nieuwjaars ontmoeting, met een toespraakje van onze voorzitter Herman en we heffen een glas op het jaar dat voor ons ligt.

Collecte
1. Stichting De Brug
De Stichting wil Cambodjanen steunen bij de wederopbouw van hun land en bij die hulp speciaal aandacht geven aan de allerarmsten en vergeten groepen.
Het zijn de Cambodjanen zelf, die het werk doen. Stichting De Brug wil hen daarbij helpen vanuit een houding van respect voor hun aard en cultuur. Zij richt zich vooral op die projecten en vormen van hulpverlening die niet van overheidswege worden aangepakt, of een lage prioriteit hebben.
2. Algemene kosten kerkdiensten..

Maak uw gift over op rek. NL70 INGB 0007 7733 10, t.n.v. ‘Diaconie PG Voorschoten’, o.v.v. de naam van de collecte of gebruik de Appostel App of de SKG-webshop. Voor info zie www.dorpskerkvoorschoten.nl

Voorbede
Onze voorbede wordt gevraagd voor de Oekraïners. In hun land wordt een oorlog uitgevochten die ook voor de vrijheid van heel Europa van de grootste betekenis is.

Actuele berichten

‘Christen-zijn in een wereld vol religie’
Op woensdag 10 januari a.s. begint om 20 uur in de Oase in ’t Voorhuys de derde avond van de oecumenische gesprekskring onder leiding van ds. Freek Bakker over het onderwerp ‘Christen-zijn in een wereld vol religie’.
Dit keer gaat het over de islam, over drie passages in de Koran over Jezus. Verder bekijken we het laatste stuk van een Iraanse film over Jezus. Iedereen is welkom, ook wie nog geen enkele avond heeft meegemaakt. Maar het zou wel fijn zijn als u zich van tevoren toch even aanmeldt via telefoonnummer 06-13805668 of e-mail freek.bakker@dorpskerkvoorschoten.nl of f.l.bakker51@hotmail.com .
De volgende avonden zijn op dezelfde tijd en plek op 7 februari en 17 april a.s.

Bijbelkring op donderdagmiddag
Op donderdagmiddag 11 januari om 14.30 uur is de volgende bijeenkomst van de bijbelkring. We lezen verder uit ‘Het Verhaal Gaat…’ deel 2, hoofdstuk 9, over Marcus 2:18-22.

Achtergelaten voorwerpen
Hij puilt weer uit: de alles-wat-je -kwijt-bent-doos. Hij staat bij de kapstok in 't Voorhuys. U heeft nog tot en met zondag 14 januari om iets op te halen (op vrijdag, zaterdag, zondag tijdens de normale openingstijden). Daarna gaat alles naar de kringloopwinkel.
Babs van der Schoot

Spiritueel Café
Zondagmiddag 14 januari zal Remmelt Kruizinga ons in de Dorpskerk virtueel meenemen door het LAM museum. Passend bij ons thema 'aan tafel' heeft dit unieke museum in Lisse een zeer opvallende en uitgebreide collectie aan kunstbeelden, schilderijen en voorwerpen met het thema 'eten en drinken'.
Remmelt zal deze verzameling op inspirerende wijze laten zien en hoopt met zijn verhaal de missie van het museum over te brengen. Wie weet brengt u binnenkort zelf een bezoekje aan dit museum!
Aanvang 15.30 uur, deuren open 15.00 uur
Toegang gratis, eigen bijdrage stellen we op prijs.

Een nieuwe Veertigdagenkalender voor 2024 (herhaald bericht)
Zoals we enkele jaren eerder ook gedaan hebben, willen we nu weer op verzoek van de Raad van Samenwerkende Kerken te Voorschoten met elkaar een Veertigdagenkalender maken voor 2024. Het thema is ‘Ga mee’ dat we ontlenen aan Kerk in Actie.
Iedereen kan een tekst, een afbeelding of iets anders insturen. De uiterste datum waarop je iets kunt inleveren is dinsdag 16 januari a.s. Maar als je het eerder inlevert, is dat voor mij eigenlijk nog beter.
Freek Bakker, mob. 06-13805668, e-mail: f.l.bakker51@hotmail.com

Afscheid van Maria op 21 januari 2024 (herhaald bericht)
In de ochtendkerkdienst van 21 januari nemen we als gemeente afscheid van onze cantrix. Graag willen we Maria gezamenlijk als gemeente een cadeau aanbieden. Daaraan kunt u meedoen door een bijdrage te geven op: Protestantse Gemeente Voorschoten, rekeningnummer NL96 INGB 0000 081712 met als omschrijving: afscheid Maria.
Wilt u haar bedanken met b.v. een persoonlijk geschreven kaart, een favoriet lied of gedicht, dan kunt u dat alvast doorgeven aan de commissie. Achter de schermen is Katinka al druk doende daarvoor een verrassende “verpakking” te creëren.
Namens de commissie: Katinka Fledderus en Dia Kruizinga

Agenda:
8 januari 14.00 uur Pastoraal Beraad in ’t Voorhuys.

Belangrijke adressen

  • Ds. B.J.J. Boter (Bert): 071-5289585; bert.boter@dorpskerkvoorschoten.nl
  • Ds. A. Peper (Anki): 071-8873350; anki.peper@dorpskerkvoorschoten.nl
  • Jeugdwerk; jeugdwerk@dorpskerkvoorschoten.nl
  • Ouderenpastoraat: carijn.westeneng@dorpskerkvoorschoten.nl
  • Beheerder Dorpskerk: 06-57478025; beheerder@dorpskerkvoorschoten.nl. Vrij op zondag, maandagavond, dinsdag en donderdagavond. (Behoudens bijzondere samenkomsten).
  • Website PGVoorschoten: https://www.dorpskerkvoorschoten.nl.
  • Aanleveren kopij Weekbrief: weekbrief@dorpskerkvoorschoten.nl.
Stukken met meer dan 100 woorden worden bij gebrek aan ruimte niet geplaatst.

Dorpskerk

Protestantse Gemeente Voorschoten (1)09-06-2024 om 10.00 uur


Orde van dienst:

Zondag 9 juni 10.00 uur

Elke zondag is er crèche en kindernevendienst
(info over jeugdactiviteiten op de jeugdpagina)

Collecte:
Druk hier om naar de collecte pagina van de PG Voorschoten te gaan. Hier kunt u uw gift voor de wekelijkse collecten geven
Hulpbij installeren van de Appostel app
Kerkdienst bekijken/beluisteren:
(inloggen is

niet

nodig)

Protestantse Gemeente Voorschoten (2)
Dorpskerk

Multimediateam contact:e-mail.

_______________________________________


Adres Dorpskerk(Plattegrond)

Beheerder/Coördinator:
Babs van der Schoot, tel. 06-57478025, e-mail.
vrij: zondag, maandagavond, woensdag en donderdagavond.
Gebouw:
Kerkplein 2, 2251 BS Voorschoten,071 - 561 4078.

Verhuur Kerkzaal/zalen:
Voor mogelijkheden en prijzen neem contact op met de beheerder.

Open huis:
De Dorpskerk is open voor stilte, gebed, kaarsje aansteken en een gesprek:

  • Op vrijdag van 10.30 tot 14.30 uur (van 11.00 tot 12.00 uur is er orgelbespeling).
  • Op zaterdag van 12.00 tot 15.30 uur.

Op vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur is er inloop in ‘t Voorhuys met koffie en thee.
U bent van harte welkom!
________________________________________


Agenda
Zie onze pagina met Activiteiten of voor het meest actuele nieuws en/of wijzigingen op de pagina Welkom.
De agenda voor de jeugd vindt u op onze jeugdpagina.
Mist u iets wat u graag geplaatst ziet? Stuur een e-mail naar de webmaster Ad Hoefnagel: e-mail.

________________________________________

Contact over de website
Mocht u informatie zo gauw niet kunnen vinden probeer dan eerst de zoekfunctie (loepje rechtsboven in het menu) middels een trefwoord.

Aanleveren kopij, tips voor of vragen over de website neem contact op met de webmaster
Ad Hoefnagel:
webmaster@dorpskerkvoorschoten.nl


________________________________________
Protestantse Gemeente Voorschoten (3)
Hier vind u de ANBI-verantwoording van de gemeente en de diaconie.

________________________________________

Aanmelden/wijzigenPGV Digitaal


Protestantse Gemeente Voorschoten (2024)

FAQs

Wie is de leider van de Protestantse Kerk? ›

Protestantse Kerk in Nederland
Indeling
Karakterorthodox tot vrijzinnig
LeiderRené de Reuver (scriba) Marco Batenburg (preses)
Portaal Christendom
7 more rows

Hoeveel leden heeft de Protestantse Kerk? ›

Aantal leden

Per 1 januari 2023 kent de kerk bijna 1,5 miljoen (1.477.000) geregistreerde mensen in de registratie LRP van de Protestantse Kerk. Per 1 januari 2023 was 42% belijdend lid (621.000), 47% dooplid (690.000) en 11% 'overig' die wij 'ongedoopt' noemen (geen doop en daarmee ook geen belijdend lid) (165.000).

Is PKN hervormd? ›

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is op 1 mei 2004 ontstaan uit een fusie van de Nederlands Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken en de Evangelisch-Lutherse Kerk.

Welke kenmerken passen bij de Protestantse Kerk? ›

Binnen de meeste stromingen in het protestantisme berust alle gezag bij de Bijbel (sola scriptura). Binnen het rooms-katholicisme wordt hiernaast ook het gezag van de traditie en het leergezag (apostolische successie) erkend.

Wat is het verschil tussen protestant en evangelisch? ›

Evangelischen leggen meer dan traditionele protestanten de nadruk op de persoonlijke kant van het geloof. "In de evangelische manier van geloven is er volop aandacht voor persoonlijke keuze en innerlijke beleving. De herontdekking van de zintuigelijkheid van het geloof sluit nauw aan bij de huidige belevingscultuur."

Hoe noem je een protestantse priester? ›

Naast de predikant komt in de PKN een 'pastor', die ook mag preken en dopen. Er komen in de Protestantse Kerk HBO-theologen die net als de dominee mogen preken en dopen. Maar of die pastor gaat heten en hoe die functie precies wordt ingevuld, dat gaat het landelijk kerkbestuur verder onderzoeken.

Wat is de zwaarste kerk in Nederland? ›

De Jachin Boazkerk is een kerkgebouw van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland aan de Singel op Urk, in 1959 gebouwd naar een ontwerp van architect A.W. Helmink. De kerk heeft 1.650 zitplaatsen en is daarmee naar zitplaatsen gemeten de tweede kerk van dit kerkverband na de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel.

Hoe rijk is de Protestantse Kerk? ›

' Kerkelijke gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben gezamenlijk een vermogen van zeker een miljard euro, hebben onderzoekers becijferd.

Waar wonen de meeste protestanten in de wereld? ›

In de laatste volkstelling van 2010 bleek 65% van de bevolking katholiek en 22% protestant. Brazilië heeft niet alleen de meeste katholieken, maar na de VS en Nigeria ook de meeste protestanten ter wereld.

Waarom geen beelden in Protestantse Kerk? ›

De meeste protestanten wilden in kerkgebouwen geen beelden, schilderijen van heiligen en altaren. Ze vonden dat afgoderij: alleen God en Jezus mochten worden vereerd, niet allerlei heilig verklaarde mensen. Een kerkgebouw moest eenvoudig zijn ingericht, zonder tierelantijnen.

Wat is de zwarte kousen kerk? ›

Orthodox-gereformeerden vormen een stroming binnen het gereformeerde protestantisme in Nederland. Zij worden in de literatuur onderscheiden van bevindelijk gereformeerden (de eerste groep wordt in de volksmond ook wel aangeduid als de zwartekousenkerken).

Wat is zwaarder gereformeerd of hervormd? ›

Edit: Gereformeerd en hervormd zijn beiden protestants dus PKN. Het zijn net 2 verschillende stromingen. Over het algemeen is hervormd wat zwaarder.

Wat was eerst katholiek of protestant? ›

Het protestantisme ontstond door kritiek op de katholieke kerk in de 15e en 16e eeuw.

Wat is het verschil tussen een katholieke en protestantse Bijbel? ›

Binnen de Rooms-Katholieke Kerk bestaat van oudsher naast de Bijbel ook de traditie, die het Woord van God uitlegt. Binnen het protestantisme werd daarentegen het sola scriptura-principe ontwikkeld, wat betekent dat alleen de Bijbel gezag en autoriteit heeft.

Wat is het verschil tussen een katholiek kruis en een protestants kruis? ›

Het kruis is hét symbool van het christendom, zowel katholieken als protestanten gebruiken het. Toch is er een zichtbaar verschil: op een katholiek kruis wordt Jezus, hangend aan het kruis, afgebeeld. Een protestants kruis is leeg.

Wie is de baas van de kerk? ›

Een priester geeft namens de bisschop leiding aan de plaatselijke geloofsgemeenschap. Die priester wordt pastoor genoemd. Voor het beheer van de materiële zaken wordt een pastoor geholpen door het kerk- of parochiebestuur. Met de trits paus, bisschoppen, pastoors is de hoofdlijn van de kerkelijke hiërarchie geschetst.

Wie staat er boven de dominee? ›

Kerkenraad In protestantse kerken vormen de ouderlingen, diakenen en de predikant/dominee samen de kerkenraad. De kerkenraad staat boven de predikant/dominee en ziet toe op diens functioneren. Diaconie (meerdere personen) Verantwoordelijk voor praktische of financiële hulp aan gemeenteleden.

Wie is de eigenaar van de kerk? ›

De meeste kerken zijn het eigendom van de parochie waar die kerk staat. Toch kan een parochie zijn eigen kerken niet zomaar sluiten. Dat besluit wordt genomen door de bisschop van het bisdom waar die parochie bij hoort.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6682

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.