Protestantse Gemeente Voorschoten (2024)

Weekbrief zondag 10 december 2023

Bericht van overlijden

Op 1 december 2023 is overleden emeritus predikant Albertus W. Berkhof, vicaris. De afscheidsdienst wordt gehouden op vrijdag 8 december om 11.00 uur in de Oude Kerk, Kerkbrink 1 te Ermelo. Voorafgaand aan de dienst is van 9.30 uur tot 10.30 uur gelegenheid tot condoleren.
Livestream: https://pke.ceremonio.nl/bb445. Contactadres: Zoete Aagtgaarde 32, 3824 AL Amersfoort.


Zondag 10 december, Dorpskerk, 10.00 uur, ds. Anki Peper, 2e Advent

Schriftlezing: Lucas 1:26-38
Ook Maria krijgt bezoek van een engel. En ook zij krijgt te horen over een kind dat zij zal krijgen. Zij bevindt zich in een heel andere situatie dan Zacharias, maar het moet voor haar minstens zo vreemd zijn geweest.
De cantorij verleent aan deze dienst haar medewerking en zingt het prachtige Magnificat van Durante.

Collecte
De eerste collecte is bestemd voor Amnesty International. De tweede collecte is bedoeld voor onderhoud gebouwen.

Extra deurcollecte Kerk in Actie: noodhulp aan Israël en Gaza
Via het internationale netwerk van Kerk in Actie en in samenwerking met plaatselijke kerken van Palestijnse christenen wordt, waar mogelijk, hulp geboden aan slachtoffers van het huidige geweld, ongeacht hun geloof of afkomst. In Gaza is dringend behoefte aan voedsel, water, medische benodigdheden en psychosociale hulp. In Israël gaat het om praktische en psychosociale hulp aan groepen die op dit moment extra kwetsbaar zijn, waaronder vluchtelingen en arbeidsmigranten uit Azië en Afrika. Meer informatie leest u op www.dorpskerkvoorschoten.nl

Voorbede
Onze voorbede wordt gevraagd voor de artsen en al het verpleeg- en zorgpersoneel in ziekenhuizen in de Gazastrook. Zij staan voor een onmogelijke taak. Met een minimum aan middelen moeten zij een maximum aantal gewonden en stervenden helpen met nauwelijks tijd voor rust.


Actuele berichten

10 december: Amnesty International – Write for Rights
Met ‘Write for Rights’ komen we in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We sturen honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten en vragen hun een einde te maken aan onrecht. Deze internationale actie levert elk jaar succes op.
Aan deze actie willen wij als kerk ook graag meewerken! Na de dienst van zondag 10 december kunt u tijdens het koffiedrinken meedoen aan de actie. Doet u (weer) mee? Heel veel dank alvast!
Namens de diaconie, Annette van den Berg

Kerststukjes maken én koffiedrinken.
13 december is er een inloopochtend om kerststukjes te maken. Neemt u een eigen schaaltje mee en een mesje/ snoeischaar. Groen is er voldoende. Mocht u wat versierselen over hebben dan kunt u die meenemen die ochtend.
De inlooptijd is tussen 9.30 en 11.30 uur. De kosten zijn 5 euro. Koffie en koek zijn inclusief. Ook voor de gezelligheid bent u van harte welkom die ochtend in de Oase van de Dorpskerk.
Lenie Faber en Marlies Rietkerk.

Lunchgesprek 13 december
Tussen de middag geen snel broodje in je eentje, maar samen aanschuiven aan tafel. Met elkaar lunchen (een broodje met soep en fruit toe, zoveel mogelijk biologisch) èn met elkaar in gesprek raken. Deze keer is ons thema:'Wat maakt kerst waardevol voor jou?' Welkom op woensdag 13 december in het Voorhuys van 12.00 uur tot 13.30 uur, inloop 11.45 uur. Graag opgave vooraf bij ds. Anki Peper!

Save the date: zondag 21 januari afscheid cantrix
Zondag 21 januari 2024 zal Maria Rosenmoller tijdens de kerkdienst afscheid nemen als cantrix van onze gemeente. Meer informatie volgt.

Kerstdiner van het eetcafé in ’t Voorhuys op woensdag 20 december
Ter afsluiting van het jaar wordt op woensdag 20 december bij het eetcafé in ’t Voorhuys een drie-gangen-kerstdiner geserveerd. Vanaf 16.30 uur staan koffie en thee klaar. Het diner begint om 17.30 uur en duurt tot ongeveer 19.15 uur. Het belooft een overheerlijk diner te worden, voor € 3,50! Er hebben zich al veel personen aangemeld. Er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar. Mocht je ook van het diner willen genieten, meld je danuiterlijk woensdag 13 decemberaan bij Jaap Swager (071 – 531 3067), b.g.g. bij Léon Cornelissen (071 – 561 8259). Ook de cirkelbus houdt rekening met de duur van het kerstdiner.

Open Kerk en Kerstherberg
Misschien heb je op dinsdag tweede Kerstdag met niemand een afspraak en toch behoefte aan een praatje met iemand en wat gezelligheid. Kom dan naar de Kerstherberg in het Voorhuys bij de Dorpskerk. De koffie zal klaar staan met wat lekkers. Rond lunchtijd is er soep en een boterham. Er zal mogelijkheid zijn om naar muziek te luisteren en een spelletje te doen. De dorpskerk is dan ook open om te bezichtigen en eventueel een kaarsje aan te steken. Iedereen is welkom. De openingstijd is van 11.00 uur tot 15.00 uur. Per consumptie wordt een euro gerekend. Wil je opgehaald en weer thuisgebracht worden? Neem dan contact op met Pieta Bouwman, tel. 071 5616712. We zoeken nog vrijwilligers die gastheer/gastvrouw willen zijn in de Open Kerk. In het Voorhuys hangt een intekenlijst, er kan per uur worden ingetekend.
Werkgroep Kerstherberg

Verkort overzicht van de begroting 2024 PGV
De begroting is samengesteld door het College van Kerkrentmeesters en bevat een prognose van de verwachte inkomsten en uitgaven voor het komende jaar en op grond daarvan de verwachting van het uiteindelijke financiële resultaat. Bij de baten zien we een stijging van de verwachte beleggingsopbrengst. Dat komt voor rekening van de gestegen rentebaten. We verwachten dat we de gestegen opbrengst van collecten, giften en bijdragen in het begrotingsjaar weten vast te houden. Het resultaat is negatief. Het tekort van € 44.100 zal ten laste worden gebracht van de algemene reserve.

Verkort overzicht begroting PGV
(Bedragen x € 1.000, --)
20242023
Baten
Opbrengst onroerende zaken
34.130,5
Rentebaten en dividenden
56.154,9
Opbrengsten acties
0.52,5
Collectes, giften en bijdragen
290.2276,1
Totaal baten
380.9364.0
Lasten
Personeelskosten
305.8299,5
Kerkgebouwen en pastorieën
76.777,5
Kosten kerkdiensten
9.09,3
Quota en bijdragen
18.320,2
Kosten beheer en administratie
12.014,9
Rentelasten en bankkosten
1.71,5
Incidentele lasten
1.51,5
Totaal lasten
425.0424,4
Voorzien tekort
-44.1-60,4

De begroting ligt ter inzage of kan worden opgevraagd tot vijf dagen na het verschijnen van deze Nieuwsbrief bij de penningmeester van de PGV (W.A. Oskam, Zwaluwweg 68; penningm.cvk@dorpkerkvoorschoten.nl).

10 december: Amnesty International – Write for Rights
Met ‘Write for Rights’ komen we in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We sturen honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten en vragen hun een einde te maken aan onrecht. Deze internationale actie levert elk jaar succes op.
Aan deze actie willen wij als kerk ook graag meewerken! Na de dienst van zondag 10 december kunt u tijdens het koffiedrinken meedoen aan de actie. Doet u (weer) mee? Heel veel dank alvast!
Namens de diaconie, Annette van den Berg


Belangrijke adressen

  • Ds. B.J.J. Boter (Bert): 071-5289585; bert.boter@dorpskerkvoorschoten.nl
  • Ds. A. Peper (Anki): 071-8873350; anki.peper@dorpskerkvoorschoten.nl
  • Jeugdwerk; jeugdwerk@dorpskerkvoorschoten.nl
  • Ouderenpastoraat: carijn.westeneng@dorpskerkvoorschoten.nl
  • Beheerder Dorpskerk: 06-57478025; beheerder@dorpskerkvoorschoten.nl.
    Vrij op zondag, maandagavond, dinsdag en donderdagavond.
    (Behoudens bijzondere samenkomsten).
  • Website PGVoorschoten: https://www.dorpskerkvoorschoten.nl.
  • Aanleveren kopij Weekbrief: weekbrief@dorpskerkvoorschoten.nl.
    Stukken met meer dan 100 woorden worden bij gebrek aan ruimte niet geplaatst.
Protestantse Gemeente Voorschoten (2024)

FAQs

Wie is de leider van de Protestantse Kerk? ›

Protestantse Kerk in Nederland
Indeling
Karakterorthodox tot vrijzinnig
LeiderRené de Reuver (scriba) Marco Batenburg (preses)
Portaal Christendom
7 more rows

Hoeveel leden heeft de Protestantse Kerk? ›

Aantal leden

Per 1 januari 2023 kent de kerk bijna 1,5 miljoen (1.477.000) geregistreerde mensen in de registratie LRP van de Protestantse Kerk. Per 1 januari 2023 was 42% belijdend lid (621.000), 47% dooplid (690.000) en 11% 'overig' die wij 'ongedoopt' noemen (geen doop en daarmee ook geen belijdend lid) (165.000).

Hoe uitschrijven Protestantse Kerk? ›

Het lidmaatschap van de Protestantse Kerk verloopt via de plaatselijke kerk. Je kunt je dus uitschrijven als lid van de Protestantse Kerk door je uit te schrijven bij de gemeente waar je ingeschreven staat. Dat kan door een brief of e-mail te sturen naar de kerkenraad van de desbetreffende gemeente.

Wat zijn de 2 rituelen van de Protestantse Kerk? ›

De meeste stromingen binnen het protestantisme kennen twee sacramenten (doop en avondmaal) in plaats van zeven binnen de Rooms-Katholieke Kerk, omdat de reformatoren de onderbouwing van de overige vijf naar eigen zeggen onvoldoende in de Bijbel konden terugvinden (sola scriptura).

Wat is het verschil tussen protestant en evangelisch? ›

Evangelischen leggen meer dan traditionele protestanten de nadruk op de persoonlijke kant van het geloof. "In de evangelische manier van geloven is er volop aandacht voor persoonlijke keuze en innerlijke beleving. De herontdekking van de zintuigelijkheid van het geloof sluit nauw aan bij de huidige belevingscultuur."

Hoeveel geld geef je aan de kerk? ›

Afhankelijk van uw situatie zouden we 1 tot 1,5 % van uw netto inkomsten per maand als richtlijn kunnen noemen. Een bedrag voor de kerk tussen 25,- en 40,- per maand zou een hele mooie bijdrage zijn.

Wat kost een kerklid? ›

Landelijk. De afdracht binnen de GKv (67 euro per kerklid) is opgebouwd uit 31 euro voor landelijk geheven bijdragen, exclusief de pensioenbijdragen, en 36 euro voor classicaal of provinciaal geheven bijdragen voor zendingswerk in het buitenland, missionair werk in vooral de grote steden en andere classicale lasten.

Waarom Haan op Protestantse Kerk? ›

Waarom moest dat zo nodig een haan zijn? Met zijn gekraai wekt hij vroeg in de morgen mens en dier, een teken dat de nieuwe dag is aangebroken. Daardoor staat de haan symbool voor een nieuw begin, voor de overwinning op de nacht – zoals ook Jezus de duisternis en de dood overwonnen heeft.

Wie staat aan het hoofd van de Protestantse Kerk? ›

DEN HAAG - René de Reuver (1959) is donderdag door de generale synode (landelijke kerkvergadering) benoemd tot scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De scriba is de landelijk secretaris van de kerk. Hij is daarmee het gezicht van de PKN, zowel binnen de kerk als buiten.

Heeft een Protestantse Kerk een dominee? ›

Naast de predikant komt in de PKN een 'pastor', die ook mag preken en dopen. Er komen in de Protestantse Kerk HBO-theologen die net als de dominee mogen preken en dopen.

Wie is de baas van de kerk? ›

Een priester geeft namens de bisschop leiding aan de plaatselijke geloofsgemeenschap. Die priester wordt pastoor genoemd. Voor het beheer van de materiële zaken wordt een pastoor geholpen door het kerk- of parochiebestuur. Met de trits paus, bisschoppen, pastoors is de hoofdlijn van de kerkelijke hiërarchie geschetst.

Hoe heet de voorganger en leider van een Protestantse Kerk? ›

In de protestantse kerken zijn er de ambten van predikant, ouderling (ook wel 'oudste') en diaken, soms aangevuld met doctor (hoogleraar op theologische universiteit), evangelist of superintendent. In evangelische kerkgemeenschappen worden termen als voorganger en oudste gehanteerd.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6680

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.