Stanley Esser - Overvaller en drugshandelaar (2024)

Stanley Esser

Stanley Karel Esser
Curaçao, 29 december 1943 – Curaçao, 1 december 2020

Stanley Esser is een Antilliaans crimineel Esser en één van de allereerste generatie grote hasjhandelaren met onder andere met Etienne Urka en Klaas Bruinsma.

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Stanley Esser - Overvaller en drugshandelaar (1)

Stanley Esser

Stanley komt op jonge leeftijd naar Nederland. Hij is lasser, maar houdt zich ook bezig met overvallen en sigarettensmokkel.

Overval op postkantoor in Duivendrecht

Op 23 september 1966 pleegt hij op 24 jarige leeftijd, samen met 23-jarige ‘monteur’ Juan M. van E., een gewapende overval op een postkantoor in Duivendrecht. Het idee voor een overval zouden ze hebben gekregen door Amerikaanse televisie series en krantenberichten over overvallen.

Omstreeks twaalf uur dringen de twee mannen de bank binnen. De twee roofovervallers hebben de overval goed voorbereid. Op de morgen van de overval koopt Juan eerst één postzegel bij de caissière, om te zien waar de geldlade zich bevind.

Later, als alle klanten zijn vertrokken gaan de mannen het kantoor binnen. Stanley richt een 9 mm Colt-pistool op de caissière, die als Juan haar ook nog bedreigt met een traangasbuisje, er snel vandoor gaat. De kleinste van het twee, Juan, werkt zich half door het loket en doet een greep in de geldlade.

Een uur later wordt de vluchtauto, een Citroën ID 19 die in Amstelveen gestolen is, teruggevonden op het Afrikanerplein in Amsterdam. De voor de overval gebruikte hoed,een zonnebril en pistool zijn nabij de Schellingwouderbrug in het water gegooid en zijn later teruggevonden.

Bij deze overval maken de heren een bedrag van ongeveer 10.000 gulden buit. Na wat geld te hebben afgegeven bij hun vrouwen vertrekken de heren naar Duitsland. Het resterende geld maakt Stanley op aan geld en ‘vrouwen’ en Juan alleen aan alcohol.

Esser gearresteerd in Duitsland

Op 1 oktober wordt Esser gearresteerd in Duitsland en hij legt een volledige bekentenis af over de overval in Duivendrecht. In de maand tussen de overval en hun arrestatie in Duitsland, zijn ze bovendien nog een keer gearresteerd en wel in Amsterdam, als ze probeerden in te breken in het douanekantoor.

Op een van hun reisjes hebben ze namelijk wapens in Basel gekocht en die naar Amsterdam laten sturen. Hier weigerde de douane de afgifte, omdat ze geen wapenvergunning hebben.

Door in te breken proberen zij ze deze wapens alsnog te bemachtigen. De politie, die hen dan niet in verband brengt met de overval in Duivendrecht, laat ze gaan. Hierna vertrekken beiden opnieuw naar Duitsland en Zwitserland.

Botsing…

Bij Lörrach botsen ze met hun auto tegen de vangrail en vindt de politie in de wagen een pistool met munitie. Tijdens verhoren blijk dat Esser in contact staat met Willy van der T., die op 1 september 1966 een bank in IJsselstein heeft overvallen en kort daarna is gearresteerd.

De politie gaat er vanuit dat de mannen deel uitmaken van een bende van bankrovers. Esser, Juan M. van E. en Van der T. moeten wel meerweten over de bankoverval in Amersfoort. Van der T. geeft in een verhoor toe dat hij Esser en Van E. heeft getipt over het postkantoor in Duivendrecht en samen met hen de situatie ter plekke heeft verkend.

Op 18 april 1967 weet Esser met twee anderen uit de celwagen te ontsnappen. De wagen zit overvol en is onder bewaking omdat er gevangen men op dat moment ook andere gevangenen naar binnen brengt. Esser heeft een sleutel weten te bemachtigen of de twee deuren met een metalen pin open weten te krijgen. Drie dagen later meldt hij zich weer bij de politie.

Op 31 juni 1967 eist de officier van justitie bij de Amsterdamse rechtbank vijf jaar celstraf met aftrek van het voorarrest tegen Esser. Op 6 juli 1967 Krijgt hij vier jaar cel met aftrek.

Een ‘grote jongen’ in de drugs

In de jaren ’70, na zijn vrijlating, begint met Esser het smokkelen van hasj uit Libanon en Afghanistan naar Nederland.

Langzaam werkt hij zich op naar de top en halverwege de jaren’80 staat hij aan het hoofd van een wereldwijde organisatie die handelt in drugs. Esser was zou ook goede vrienden zijn met de Volendamse hasjhandelaren zoals ‘Jakkie’ Stroek en de groep rond de hasjkotter van de Lammie.

De geschatte omzet van deze organisatie is veertig ton hasj per jaar, zo’n 500 miljoen gulden. Zo werkt hij in die dagen samen met Klaas Bruinsma, Etienne Urka en de Libanese drugssmokkelaar en diamantair Heni Shamel. Ook zou hij contacten onderhouden met Johan Verhoek.

Abdoel Haji Wali, de CIA en de Taliban

Kort na de Russische inval in Afghanistan in 1979 vestigt de Afghaanse zakenman Abdoel Haji Wali zich aan de Amsterdamse Apollolaan en zet een omvangrijk drugsnetwerk op.

Op dat netwerk rust aanvankelijk ook de zegen van de Amerikaanse geheime dienst, de CIA, die er geld mee verdient voor anti-tankwapens en ander materieel waar het Afghaanse verzet dringend om verlegen zit. Wali sluit onder meer een verbond hasjhandelaar Stanley Esser.

Aanslag op leven van Esser

In 1984 wordt Esser bij het wegrijden bij zijn villa in Limmen in zijn gezicht geschoten. Drie zwaarbewapende Libanezen staan op hem te wachten omdat hij een omvangrijke partij drugs niet zou hebben betaald.

Eén van de Libanezen is Henie Shamel die twee handlangers uit Libanon heeft laten overkomen om het geld te innen.

Arrestatie en korte celstraf

Op 20 december 1985 vindt de arrestatie van Esser in Amsterdam plaats. Hij is hoofdverdachte van, volgens de politie in Alkmaar, één van de grootste drugsbendes van Nederland, zo niet de grootste. De bende zou zich bezighouden met de handel in hasj, cocaïne en heroïne.

Wie worden er naast Esser nog meer gearresteerd?
– Een 48 jarige Pakistaan, gearresteerd in Amsterdam.
– Mr. H.A.M. (Martien) Roeffen., een uit Den Bosch afkomstige advocaat door de DEA in Newark.
– Een Arabische arts, gearresteerd door de DEA in Newark.

De politie valt binnen in Amsterdam, Volendam, Limmen, Castricum en Den Bosch. Aan het begin van 1986 is de organisatie van Esser opgerold. Zijn broer wordt op 7 januari 1986 in Purmerend aangehouden. Hij zou het vervoer van drugs tussen Pakistan en Europa hebben geregeld.

Op dezelfde dag werd in Castricum een bemanningslid van een duur jacht van Esser gearresteerd. Op 9 januari wordt in Ridderkerk een 46-jarige transporteur aangehouden die in opdracht van Esser containers vol hasj uit Pakistan en cocaïne uit Colombia naar Engeland en de Verenigde Staten vervoert.

Wapens en munitie gevonden

Bij invallen in Limmen, Volendam en Amsterdam worden vuurwapens en munitie, drugs en tonnen aan contant geld gevonden. De DEA hebben geprobeerd Esser te pakken te krijgen net behulp van een undercoveractie.

Aan het eind van 1985 is in Newark een schip binnengekomen met 1.000 kilo hasj. Esser wordt hiervoor echter niet veroordeeld in de VS.

In 1985 weet Esser te ontkomen aan vervolging in de Verenigde Staten na te zijn gearresteerd in Nederland. Amerikaanse undercoveragenten hadden een smokkeloperatie opgezet waarbij 500 kilo heroïne vanuit Zuid-Azië via Nederland naar de VS zou worden verscheept.

Esser was hierbij betrokken. Hij is beloofd 1,5 miljoen dollar in contanten en meer dan 100 kilo cocaïne. Vier personen werden in de Verenigde Staten vervolgd voor hun betrokkenheid bij het smokkelplan.

Zijn advocaat Roeffen is daarbij ook in de val gelokt, waarschijnlijk omdat hij eerder de handel en wandel van de CIA heeft blootgelegd aangaande undercoveroperaties.

In november 1986 krijgt Esser wel in Nederland zeven jaar celstraf. Hij zit daarvan anderhalf jaar uit om dat er in hoger beroep sprake blijkt van uitlokking. (Bron: Jan Portein, Koekkie en zijn advocaat, Kleintje Muurkrant nr 345, 2 juni 2000)

In 1991 krijgt Esser zes jaar cel. Ze arresteren hem echter pas in december 1994. In november 1996 komt hij weer vrij.

In 1996 ontdekt de politie tijdens het onderzoek naar de hasjhandel door Cor van Hout dat Esser en Van Hout regelmatig contact hebben. Zo tennissen ze ook af en toe met elkaar.

Naar het buitenland

In de late jaren negentig ziet de Amsterdamse justitie dat Esser was vertrokken naar België en hoogstwaarschijnlijk een aanzienlijke som geld naar Zwitserland heeft overgebracht. Dit alles buiten het bereik van de Nederlandse autoriteiten.

Stanley Esser is op 1 december 2020 op 77-jarige leeftijd overleden.

Stanley Esser - Overvaller en drugshandelaar (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 5915

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.